Portreti

Šta obično vidite u slikama portreta? Jednu zadivljujuću sličnost sa likom u stvarnosti ili način na koji umetnik doživljava osobu? Gatarić povezuje oba pristupa u jedan, stvarajući očaravajući prikaz jednog ljudskog bića. Na kraju, on utelotvorljuje sopstveno iskustvo o modelu koji se razotkriva iza platna.

Gatarić ne namerava da prikaže savršenu realističnu fizičku sličnost. On primenjuje odgovarajuće boje u skladu sa skladnim tonom kako bi dostigao primeren nivo identifikacije. Gatarić teži ka nečemu višem. Takođe, njegov cilj nije da prikaže svaku boru na licu, niti svaki nabor na odeći. On želi da predstavi pravi unutrašnji karakter, skriven duboko u osobi.

U pojedinim slučajevima on slika obične ljude koje često i sami srećemo svakodnevno na ulici. Ipak, daje primat onim osobama čiji su se životni putevi ukrštali sa njegovim. Svako umetničko delo Gorana Gatarića je priča, te su ljudi kao deo tih priča oni koji su imali mali ili veliki uticaj na njegov život. Gatarić prikazuje te ljude i njihov uticaj. Ipak, takođe je razvio interesovanje ka ljudima koje lično ne poznaje. Obično se radi o onima koje sam Gatarić smatra zanimljivim i dovoljno misterioznim da zagolicaju njegov umetnički um i inspirišu ga da prenese svoje impresije na platno. Gatarić često obogaćuje atmosferu uključujući dodatne objekte, dajući nam još više da istražujemo – životinje, figure u pozadini, siluete i mnogo više.

Pored toga, njegovo pravo lice ostaje na neki čudan način nedostižno, čak i među postojanjem raznovrsnih autoportreta. Koristeći teške, uglavnom mrače i često razbijene boje, teži da izdvoji skrivene strane svoga lika, sebično ne otkrivajući sebe do kraja. Idući dalje, Gatarić stvara mirnu i umirujuću atmosferu oko svojih likova, koja istovremeno i provocira. Na kraju, čitav taj skup nam dozvoljava da uronimo u boje i grubu teksturu, te dalje istražujemo likove.

[foogallery id=”1295″]