Umetničke slike

Sve Goranove umetničke slike su izrađene tehnikom ulje na platnu, i svaka od njih predstavlja jednu priču za sebe. Uz pomoć kičice, slikar prikazuje svoje duboke emocije i način na koji posmatra svet oko sebe. Ljubav, mržnju, i sve između.

Svaka figura, vidljiva i nevidljiva, označava ključni faktor u sveukupnom razumevanju Goranovih slika. Gatarić prikazuje ove figure kroz suptilnu varijaciju živih boja. S tim u vezi, njegovi nesvakidašnji radovi postoje tu kao dokaz iskrene žudnje i teške borbe za život i njegovu svrhu. Goran Gatarić sukobljava apstrakciju sa realnošću, mitove sa istorijom. Na taj način on predstavlja sopstvena iskustva, te ih putem apstrakcije pozicionira na više nivoe postojanja. I dok te apstrakcije na jedan skriven i suptilan način ogoljavaju samog slikara i njegov karakter, njegovi portreti prikazuju razne druge pojedince sa dubokom ličnom pričom. Oni pričaju kroz živopisna šarenolika platna.

Goran Gatarić je i sam po sebi lik na slikama. On je istovremeno i narator, i protagonist. Ipak, Gatarić ostaje duboko skriven među apstrakcijama silueta. Stoga je njegovo delo prikaz identifikacije. Goran dopire do gledaoca i ističe tu sličnost. Uključuje nas u ulogu u trenutku promatranja, te nas vodi ka epicentru emocija. Figure i njihovi obrisi koji zrače emocijama ponekad su vidljivi, ali u većini slučajeva su skriveni ispod vizuelnog čuda. Oni postoje tu između uzbuđenja izazvanog pričom na platnu, i uživanja nastalog dodirivanjem, manipulisanjem i pritiskanjem boje jagodicama prstiju i kičicom.

Bez obzira da li se radilo o prikazu šarenolikog pejzaža, mističnoj višeslojevitoj apstrakciji ili delu religioznog karaktera, ove slike oslikavaju život. Težak, okrutan život. Ali, istovremeno nežnu i nepredvidivu putanju jednog ljudskog bića, njegova ogoljena iskustva pred svetom. Ponekad mračno i misteriozno, ponekad vedro i veselo, ovo ulje na platnu provocira. Slike koje nas uporno zadirkuju i traže da čitamo između boja, raznih tekstura i prepredenih pokreta. Svako delo je zagonetka za sebe. Pokušajte da ih odgonetnete.